Monitoring intenzity varroázy a varroatolerance včely medonosné (Apis mellifera) na Příbramsku - Boučková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2011)
Ve své diplomové práci jsem se zabývala varroázou včel. V teoretické části jsem se věnovala popisu roztoče Varroa destructor a jeho způsobu napadání včelstev. Úkolem bylo dokumentovat dosud zjištěné poznatky v dané problematice. Důraz byl kladen na trendy ve vývoji v tlumení varroázy a možnosti očkování včel proti této nemoci. V praktické části jsem se věnovala monitoringu výskytu roztoče Varroa destructor v jednotlivých včelstvech. Výskyt roztoče jsem monitorovala na třech lokalitách. Studované lokality se jmenují Nedrahovice, Rybník a Kvašťov. Úkolem bylo, z intenzity napadení včelstev, zjistit toleranci včelstev vůči roztoči na zmíněných lokalitách. Ve svém výzkumu jsem zjistila, že tolerantnější jsou včelstva z lokality Rybník. Naopak nejméně jsou tolerantní včelstva z lokality Nedrahovice.
Varroamonitoring and varroatolerance of Honey bee (Apis mellifera) in environs of the city Příbram
Keywords: Varroáza nemoc včel; roztoč Varroa destructor; odolnost včel; včelařství; očkování včel.; Varroa disease of bees; mite Varroa destructor; resistance of bee; beekeeping; bee vaccination.