Vybrané problémy zemědělského účetnictví, jejich odraz v praxi a návrhy na řešení - Štefanová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Specifika zemědělské činnosti se přenášejí do účetnictví daného subjektu. Vedení účetnictví se tak pro podnik stává náročnou agendou, která vyžaduje mnohem více pozornosti nežli v jiných oborech. Biologický charakter výroby sebou nese i řadu otázek a problémů, které nejsou v účetní legislativě České republiky dostatečně upraveny. Cílem této diplomové bylo zpracování problematiky stávající nepříznivé situace v legislativě zemědělského účetnictví a následné navržení řešení v rámci zlepšení věrného a poctivého obrazu účetnictví. Nejvíce diskutované problémy jsou oblasti živočišné výroby. V první části práce byla živočišná výroba zobrazena dle platné účetní legislativy. Dále byly shrnuty změny proběhlé v účetní legislativě a problémové okruhy, které by si zasloužili v legislativě upřesnění. Dodržování věrného a poctivého obrazu zemědělského účetnictví bylo hodnoceno ve spolupráci se zemědělským podnikem AGRA Deštná a.s.
Selected agricultural accounting issues and their reflection in practice and proposals for solutions
Keywords: specifika zemědělského účetnictví; věrný a poctivý obraz účetnictví; biologická aktiva; živočišná výroba; specifics of agricultural accountancy; a true and fair view of accountancy; biological assets; livestock