Znalosti laické veřejnosti v oblasti reprodukčního zdraví - Zemanová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Znalosti laické veřejnosti v oblasti reprodukčního zdraví jako téma bakalářské práce jsem si vybrala proto, že mě tato tematika velmi zajímá a pokládám ji za stále více aktuální. Teoretická část práce je věnována anatomii reprodukčních orgánů, problematice neplodnosti, nepravidelnostem a patologiím těhotenství, sexuálně přenosným chorobám, zánětlivým gynekologickým onemocněním a dalším negativním vlivům na reprodukční zdraví. Zbylou část teorie zastupuje prevence v oblasti reprodukčního zdraví a role porodní asistentky v ní. Ošetřovatelská péče se v této oblasti zabývá zejména výchovou (edukací), a proto se zde zmiňujeme i o porodní asistentce edukátorce. Cílem bakalářské práce bylo zjistit úroveň znalostí laické veřejnosti v oblasti reprodukčního zdraví a dále, zda by měla zájem o rozšíření svých znalostí v této oblasti. Dalšími dílčími cíli bylo porovnat znalosti žen a mužů a zjistit, zda lidé pečují o své reprodukční zdraví. Ke zpracování praktické části bakalářské práce byla použita metoda kvantitativního výzkumného šetření. Sběr dat probíhal pomocí dotazníků. Dotazník byl anonymní a obsahoval 25 otázek, které byly zavřené, polootevřené a otevřené. Výzkumný soubor pro kvantitativní výzkumné šetření tvořila laická veřejnost. Byli to ženy a muži z oblasti jižních Čech ve věkové kategorii 18 ? 60 let s různým stupněm vzdělání. Celkový vzorek činil 95 (100%) respondentů. Z výzkumného šetření vyplynulo, že znalosti laické veřejnosti v oblasti reprodukčního zdraví se dají považovat za uspokojivé. V porovnání znalostí mužů a žen byly ženy o něco lepší. Dále jsme zjistili, že laická veřejnost má zájem o rozšíření znalostí v této oblasti. Přestože lidé znalosti v oblasti reprodukčního zdraví mají, jak naznačilo výzkumné šetření, nechovají se podle toho. Řada jedinců o své zdraví nepečuje. Hledání nástrojů k motivaci lidí tím způsobem, aby více pečovali o své reprodukční zdraví, by přesáhlo rámec této práce, a tak to zbývá na další badatele.
Knowledge of the general public in the field of reproductive health
Keywords: Edukace; gynekologické záněty; neplodnost; porodní asistentka; prevence; reprodukční zdraví; sexuálně přenosné choroby; Education; gynecological inflammations; sterility; midwife; prevention; reproductive health; sexually transmitted diseases