Technické a alternativní metody k šetrnému tlumení varoózy - Novotný, Josef (Jihočeská univerzita, 2020)
Varroóza je nemoc sužující včelstva na všech kontinentech vyjma Austrálie. Od roku 2000 je znám pravý původce této nemoci, roztoč Varroa destructor. Cílem diplomové práce je shrnutí poznatků o tomto parazitovi a o metodách jeho tlumení a provedení pokusu s cílem ověřit takzvanou "ultrazvukovou" metodu, prováděnou přístrojem Varroa-Killer-Sound. Pro možnost vyhodnocení výsledků, byly ze dvou skupin včelstev odebírány vzorky včel a ty byly následně pomocí metody cukerného smyvu vyšetřovány na kvantitativní přítomnost samiček Varroa destructor. První skupinu tvořily včely pokusné, které byl ošetřovány "ultrazvukovou" metodou. Druhou skupinu tvořila včelstva kontrolní, kde k tomuto experimentálnímu léčení nedošlo. Dále byly na pokusném stanovišti kontinuálně zaznamenávány teplota, relativní vlhkost a rosný bod vnějšího prostředí. Pomocí programu STATISTICA 12 byly poté statisticky vyhodnoceny výsledky práce.
Technical and alternative methods of sensitive varoasis control
Keywords: včela; včelaření; parazit; ultrazvuk; Varroa-Killer-Sound; Varroa destructor; bee; beekeeping; parasite; ultrasound; Varroa-Killer-Sound; Varroa destructor