Specifika fiskální situace venkovských obcí - Soukupová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této práce je provést analýzu fiskální situace venkovských obcí a definovat jejich specifika. Objektem analýzy jsou venkovské obce spadající do okresů České Budějovice, Prachatice a Jindřichův Hradec. Postup spočívá v provedení několika dílčích analýz - analýza občanské vybavenosti, analýza výdajů (dle druhového a odvětvového třídění rozpočtové skladby), analýza příjmů (daňových, nedaňových, kapitálových a dotací), výpočet rozpočtového salda, analýza finanční samostatnosti a výpočet ukazatele dluhové zadluženosti. Z analýzy příjmů vyplynulo, že venkovské obce jsou velmi závislé na daňových příjmech, především na podílu sdílených daní, které nemohou samy přímo ovlivnit, a jejichž výše je závislá na počtu obyvatel žijících v obci. Z tohoto důvodu si venkovské obce nemohou dovolit příliš nákladné investice. Proto také z daných analýz vyplynulo, že dané obce nejsou téměř zadlužené a mají poměrně vysokou finanční stabilitu. Ale je to na úkor toho, že v nejmenších obcích dodnes chybí vybavenost kanalizací a plynofikací. Dalšími problémy jsou i špatná dopravní dostupnost, nedostatek pracovních příležitostí a také málo možností ke společenskému, kulturnímu a sportovnímu využití.
The Specifics of Fiscal Position of Rural Municipalities
Keywords: venkov občanská vybavenost výdaje příjmy finanční samostatnost zadluženost; rural municipalities civic amenities expenditures revenues financial independente indebtedness