Ošetřování pacienta s popáleninovým traumatem v posádce RZP - Schlosser, Matouš (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou ošetřování pacienta s popáleninovým traumatem v posádce RZP. Téma je stále aktuální a doporučené postupy pro léčbu tohoto poranění se stále aktualizují. Teoretická část se věnuje anatomii a fyziologii kůže. Je zde zmíněna základní patofyziologie popálenin. Poté se práce zabývá hodnocením závažnosti popáleninového traumatu. V práci je shrnuta laická první pomoc při popáleninách, stejně jako léčba popáleninového traumatu zdravotnickou záchrannou službou v posádce RZP. V práci je také specifikována rychlá zdravotnická pomoc a jsou zde vypsány kompetence zdravotnických záchranářů při ošetřování popáleninového traumatu, stejně jako vybavenost vozidel RZP k ošetřování tohoto stavu. Na konci teoretické práce jsou shrnuty rozdíly v ošetřování dospělého a dětského pacienta a jejich směřování do specializovaného popáleninového centra. Ve výzkumné části byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zmapovat znalosti zdravotnických záchranářů Jihočeského kraje a kraje Vysočina ohledně popáleninového traumatu a jeho léčbě. Druhým cílem bylo zjistit jakým vybavením pro léčbu popáleninového traumatu disponují vozy zdravotnické záchranné služby a zda-li je toto vybavení dostatečné. V bakalářské práci byl proveden kvalitativní výzkum formou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumu se zúčastnili čtyři zdravotničtí záchranáři z Jihočeského kraje a čtyři záchranáři z kraje Vysočina. Výzkum ukázal, že většina zdravotnických záchranářů má dostatečné znalosti potřebné k adekvátní léčbě popáleninového traumatu. Výzkum také ukázal jaké vybavení pro léčbu tohoto stavu se nachází ve vozech zdravotnické záchranné služby a že je toto vybavení dostačující.
Treating a patient with burn trauma by ERS
Keywords: Popáleninové trauma; přednemocniční neodkladná péče; posádka rychlé zdravotnické pomoci; zdravotnický záchranář; Burn trauma; pre-hospital care; ERS; paramedic