Sociální práce s klienty užívající sociální byt - Volmútová, Martina (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá využitím sociální práce v oblasti sociálního bydlení. Hlavním cílem diplomové práce je analýza výkonu sociální práce s klienty užívající sociální byt s důrazem na úspěšnost daného klienta. Ke zpracování diplomové práce byla využita kvalitativní technika sběru dat, při které byla využita především analýza dokumentů a polostrukturovaný rozhovor. Na základě sesbíraných dat byly sepsány dvě případové studie, ve kterých jsou popsány základní informace o účastnících výzkumu a následně jejich posun v oblasti sociálního bydlení. Z výzkumu vyplynulo, že sociální práce v oblasti sociálního bydlení hraje velmi důležitou roli. Je zde nutná spolupráce s více subjekty, které budou s uživateli sociálních bytů spolupracovat. Metody a techniky sociální práce, které jsou využívány v oblasti sociálního bydlení, jsou závislé na daném problému klienta. Sociální pracovníci ovšem často využívají motivační rozhovory, sociální poradenství, úkolově orientovaný přístup apod. Nedílnou součástí, je ovšem motivace klienta ke změně. Pokud bude klient pouhým pasivním uživatelem služby, nebude se aktivně zapojovat do spolupráce se sociálním pracovníkem, i s dalším sociálními službami, nemůže tak dojít ke změně, jak v oblasti bydlení, tak v sociální a finanční oblasti rodiny. Tato práce by mohla posloužit jako náhled do celkové problematiky lidí v bytové nouzi a na spolupráci sociálního pracovníka obce, případně dalších sociálních služeb, které se touto problematikou zabývají.
Social work with clients using social housing
Keywords: Sociální práce; sociální pracovník; bezdomovectví; ztráta bydlení; sociální bydlení; sociální vyloučení; Social work; social worker; homelessness; loss of housing; social housing; social exclusion