Komparace vybraných hypotečních úvěrů na českém trhu - Matysová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním cílem této bakalářské práce "Komparace vybraných hypotečních úvěrů na českém trhu" je srovnání nabídek hypotečních úvěrů od několika bank. Následně je provedena analýza pomocí techniky vícekriteriální rozhodování variant, aby se vybrala nejlepší varianta/nabídka pro klienta na základě jeho konkrétních preferencí. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. Teoretická část vymezuje podmínky hypotečního úvěru, jeho legislativu a také parametry hy-potečních úvěrů dostupných v České republice. Dále nastiňuje základní proměnné, které by potenciální hypoteční klient zvážil při výběru hypotečního úvěru. Praktická část začíná přehle-dem českého trhu a následně představuje výběr pěti bankovních institucí nabízejících hypoteč-ní úvěry - Komerční banka, as, MONETA Money Bank, as, Hypoteční banka as, Sberbank CZ, as, Raiffeisen a.s. Tato práce analyzuje několik metod rozhodování v rámci VHV pro vý-běr jednoho z úvěrů. Bodovací metoda je považována za nejvhodnější a je dále hodnocena jako hlavní nástroj analýzy. Následně je definováno osm kritérií a aplikováno na tři klienty s podstatně odlišnými požadavky na úvěr, ale výše úvěru je pro všechny stejná. Klienti poté přistoupí k udělování bodů za každé kritérium na základě důležitosti. Výsledek je, že ve dvou případech je nejlepší volbou Sberbank CZ, následovaná Hypoteční bankou as. v jednom pří-padě. Společnost Raiffeisen a.s. se ukázalo jako nejméně preferovaná volba mezi dostupnými bankami. Práce ukazuje případy rozdílu mezi konečným bankovním rozhodnutím na základě nákladů na úvěr a použitím VHV.
The comparison of selected mortgage loans on the Czech market
Keywords: hypoteční úvěr; vícekriteriální hodnocení variant; bodovací metoda; mortgage loan; multi-criteria decision making; criteria