Pragmatická inspirace pro organizaci skautské výchovy - Polanský, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá shodami mezi metodami pragmatické pedagogiky a vzniklým novým výchovným programem organizace Junák ? svaz skautů a skautek ČR. Teoretická část popisuje vývoj pragmatismu v Americe, spojitost filozofického a pedagogického směru, pragmatismus v Evropě a v České republice. Objasňuje vývoj výchovného hnutí Woodcraft v moţné propojenosti s pragmatickou pedagogikou. Jsou popsány základní výchovné metody skautské organizace, aby bylo jasné, z čeho Nový program vychází. Dále je porovnán Nový program s pragmatickou pedagogikou, jak lze aktivity programu vytvářet ve shodě s metodami pragmatické pedagogiky a s naplňováním stanovených kompetencí, kterými by měl jedinec, dle skautských ideálů, disponovat. Projektová část je věnována vytvořenému programu pro víkendovou akci, kde jsou propojeny metody pragmatické pedagogiky, skautské výchovy a získávají se poţadované kompetence
Pragmatic inspiration for the organization of scout education
Keywords: pragmatismus; pragmatická pedagogika; volnočasové vzdělávání; Woodcraft; skauting; Nový program; kompetence; skautská stezka; J. Dewey; E. T. Seton; pragmatism; pragmatic (progressive) education; free-time education; Woodcraft; Scouting; New program; competence; scout guide; J. Dewey; E. T. Seton