Možnosti pohlavního a nepohlavního rozmnožování kriticky ohroženého blešníku úplavičného (Pulicaria dysenterica) v ex-situ podmínkách. - Kadlecová, Karolina (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou pohlavního a nepohlavního rozmnožování kriticky ohroženého blešníku úplavičného (Pulicaria dysenterica) v ex-situ podmínkách. První část práce je věnována rešerši, která je zaměřena na základní popis druhu, jeho celkovému rozšíření v České republice a ve světě, popis možností rozmnožování, ať už vegetativnímu či generativnímu významných pro jeho ochranu. Druhá část práce přináší výsledky vlastních experimentů, zaměřených na testování vlivu uchování semen na klíčení semen a možnosti generativního a vegetativního rozmnožování druhu. Data, která byla získána experimenty, následně byla statisticky vyhodnocena a výsledky diskutovány.
Sexual and asexual reproduction of the critically endangered Pulicaria dysenterica in ex-situ conditions.
Keywords: Pulicaria dysenterica (blešník úplavičný); ekologie druhu; vegetativní a generativní rozmnožování; ex-situ podmínky; Pulicaria dysenterica; ecology; vegetative and generative reproduction; ex-situ condition