Speciální pomůcky pro žáky postižené specifickou poruchou učení na 1. stupni základní školy. - Medová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2008)
Teoretická část diplomové práce nastiňuje problematiku specifických poruch učení a to především dyslexie, dysgrafie a dysortografie. Vymezuje jednotlivé pojmy, popisuje projevy, etiologii a diagnostiku poruch učení. Podrobněji se poté zabývá reedukací dyslexie. Praktická část obsahuje pomůcky pro žáky postižené specifickými poruchami učení na Český jazyk v 5. ročníku, 1. pololetí. Jedná se o pracovní listy a kartičky tvořené k učivu daného období. Uvedeny jsou také metodické návody, které vytvořenou pomůcku charakterizují a nabízejí její využití při vyučování.
Special aids for young learners afflicted with specific disorder of learning in elementary schools.
Keywords: specifické poruch učení; dyslexie; dysgrafie; dysortografie; náprava; specific disorders of learning; dyslexia; dysgraphia; dysortographia; re-education