Proces zrovnoprávňování neheterosexuálních osob v České republice - Jindra, Martin Elíša (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce je zmapování stále probíhajícího procesu získávání rovných práv neheterosexuálních jedinců na území České republiky. Největší prostor je věnován třem hlavním obdobím - První Československé republice, období 90. let dvacátého století a posledním pěti letům jakožto nejdůležitějším milníkům zkoumaného tématu. Hlavním přínosem práce je shrnující a přehledný popis klíčových aktérů, struktury organizací, vládních zásahů a společenských jevů hrajících důležitou roli v rámci legislativních změn narovnávajících práva těchto menšin vůči heteronormativní většině. Je zde chronologicky analyzován způsob, jímž probíhaly změny vnímání neheterosexuálních jedinců na našem území od roku 1918 do současnosti i s dějiným kontextem tomu předcházejícím. Pro doložení společenských postojů kvalifikační práce též představuje dostupná sociologická šetření na dané téma.
The process of settlement of equal rights for non-heterosexual people in Czechia
Keywords: Rovnoprávnost; neheterosexualita; Česká republika; legislativa; politický lobbing; stejnopohlavní manželství; dekriminalizace homosexuality; antidiskriminační zákon; aktivismus; neziskové organizace; heteronormativita; LGBT; Equality; non-heterosexuality; Czechia; legislation; political lobbying; same-sex marriage; decriminalization of homosexuality; anti-discrimination law; activism; non-profit organizations; heteronormativity; LGBT