Využití meziplodin v protierozní ochraně na příkladu vybrané komplexní pozemkové úpravy - Bouška, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku meziplodin a osevních postupů používaných v konvenčním zemědělství jejich možnost pro využití v protierozní ochraně. Obsahem je literární rešerše, která všeobecně popisuje pozemkové úpravy, hlavní územní systémy s možnostmi využití v protierozní ochraně. Dále je popsána eroze a její jednotlivé druhy, osevní postupy a jejich sestavovaní. V kapitole meziplodin bylo řešeno vlastní členění a zařazování meziplodin do osevních postupů. Cílem této práce je posouzení a vyhodnocení již navrhnutých opatření využitých při konkrétní pozemkové úpravě a porovnat jejich účinnost s účinností osevního postupu do, kterého byly dosazeny meziplodiny.
Intercropping use in erosion control on the example of the selected comprehensive landscaping
Keywords: Pozemkové úpravy; Základní agrotechnika; Osevní postupy; Eroze; Meziplodiny; Územní systémy; Land consolidation; Basic agrotechnology; Crop rotations; Erosion; Catch crops; Territorial systems