Poutní místa. Svatá Hora v Příbrami - Vacková, Natálie (Jihočeská univerzita, 2022)
První část bakalářské práce se zabývá vznikem poutních míst, jejich historií a cestami, které poutníci podnikali po Evropě i Svaté zemi. Práce pojednává nejen o přípravách na tuto důležitou cestu, ale i o tom, proč se na ni poutníci vydávali, o významu poutě, co se dělo u cíle a jak probíhala zpáteční cesta domů. Druhá část této bakalářské práce představuje mariánské poutní místo Svatá Hora v Příbrami. Přibližuje vznik místa opředeného několika legendami, dále nás seznamuje s významnými malíři, kameníky, štukatéry, sochaři a dalšími osobnostmi, které měli na této důležité památce velký podíl. Není zde ani zapomenuto na devastující požár, kvůli němuž se v roce 1978 musela Svatá Hora obnovit.
Places of pilgrimage. Svatá Hora in Příbram
Keywords: Poutníci; poutní místa; náboženství; Evropa; Řím a Vatikán; Svatá země; Loreta; Svatá Hora; Pilgrims; places of pilgrimage; religion; Europe; Rome and Vatican; Holy Land; Loreta; Svatá Hora