Komparace standardů kvality RVKPP a MPSV v drogových službách - Brejcha, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této bakalářské práce je porovnáním standardů MPSV a RVKPP zjistit, které standardy jsou pro praxi v Drogové poradně PREVENT vhodnější a proč. Teoretická část přibližuje teoretická východiska obou standardů, cíle, rozdíly ve filosofii a zacílení standardů a procedurální rozdíly certifikací a inspekcí. Dále je uveden rozdíl mezi odborným sociálním poradenstvím a ambulantní léčbou a krátké představení zařízení Drogová poradna PREVENT. Praktická část je věnována samotnému porovnávání, které je doplněno komentáři. Závěr shrnuje dosažené výsledky. Jako metodu jsem zvolil analýzu dokumentů - standardů MPSV a RVKPP a následné porovnání se službami v Drogové poradně PREVENT. Přínos práce spočívá v tom, že se jako první porovnává oba standardy, jejichž dodržení je pro drogové služby nezbytné z hlediska existence, a diskutuje jejich užití v praxi. Přínosná je také z hlediska uvažování a plánování, jakým směrem se bude ubírat naše poradenské pracoviště, Drogová poradna PREVENT. Zároveň bych rád výsledky prezentoval v odborných kruzích a vyvolal diskuzi o dalším přemýšlení a revizi obou typů standardů.
Comparison of standards RVKPP and MPSV in drug services
Keywords: standardy kvality sociálních služeb; standardy odborné způsobilosti; Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky; Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR; odborné sociální poradenství; ambulantní léčby; Drogová poradna PREVENT; The Quality Standards of Social Service; The Standards of Professional Competence; The Government Council for Coordination Drug Policy; Ministry of Labor and Social Affairs; professional social counseling; ambulant treatment; PREVENT Drug Counseling.