Činnost Evropské unie v Kosovu - Paleníková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2009)
Jádrem této práce je činnost Evropské unie na území balkánského regionu se zaměřením na konkrétní oblast kosovské provincie, která se v nedávné době osamostatnila. Pro pochopení všech souvislostí je nutné kosovskou problematiku zobecnit a zasadit do širšího kontextu etnické rozmanitosti, slabé ekonomiky a celkové nestability. Velký prostor je věnován také moderním dějinám a působení mezinárodních organizací NATO a OSN v této oblasti. K analýze problematiky využívám především mezinárodní a evropské právo. Z konkrétních činností Evropské unie, které tato organizace vede vůči Kosovu, je nutné vyzdvihnout civilní misi EULEX, která je organizována v rámci Společné zahraniční a bezpečnostní politiky. Cílem práce je zmapovat dosavadní působení Evropské unie na tomto území a posoudit jeho přínos z hlediska dlouhodobého rozvoje nejen tohoto nově vzniklého státu, ale i celého balkánského regionu.
Activities of the European Union in Kosovo
Keywords: Evropská unie; EULEX; Kosovo; humanitární intervence; European Union; EULEX; Kosovo; humanitarian intervention