Konstrukce výnosových křivek z dluhopisů a jejich využití - Hodinová, Anna (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá konstrukcí výnosových křivek z dluhopisů a jejich využit. Charakterizuje jednotlivé typy dluhopisů, způsoby jejich ocenění a výnosnost. Hlavní část bakalářské práce se věnuje problematice výnosových křivek, definicí typů a tvarů výnosových křivek a teoriemi vysvětlující jejich tvar. Tyto znalosti jsou dále použity pro konstrukce křivek dluhopisů České republiky. Konstruovány jsou výnosové křivky z výnosů do doby splatnosti proložené Svenssonovou funkcí, a to od roku 2015 do roku 2022. Jejich tvar je srovnán s prognózami České národní banky a následně s makroekonomickými ukazateli za příslušný rok. Z porovnaných výsledků vyplývá, že tvar a rozdíl výnosností krátkodobých a dlouhodobých dluhopisů mohou určit směr ekonomické aktivity, ale nelze na základě těchto hodnot určit výši ekonomické aktivity.
Bond yield curves construction and their use
Keywords: dluhopis; výnosová křivka; výnos do doby splatnosti; bond; yield curve; spot yield curve; yield to maturity