Fonologické a morfologické schopností dětí předškolního věku - Svobodová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na vývoj předškolního dítěte, především na fonologické a morfologické schopnosti dětí v tomto věku. Cílem práce je zmapovat rizika pro další vývoj čtenářských dovedností a naznačit možnosti snížení těchto rizik systematickou prací s dětmi v podmínkách běžné mateřské školy. V teoretické části je definován fyzický, psychický a sociální vývoj dítěte, dále školní zralost a připravenost, odklad školní docházky, řeč a také čtyři jazykové roviny,především fonologická a morfologická rovina. Praktická část je zaměřena na kvantitativní šetření dětí předškolního věku, v jehož rámci jsou u dětí sledovány vybrané proměnné, především fonologické a morfologické schopnosti, postup, získané výsledky a jsou doporučena cvičení k rozvoji těchto schopností.
Phonological and morphological skills of preschool children
Keywords: Dítě předškolního věku; mateřská škola; školní zralost; školní připravenost; řeč; odklad školní docházky; jazykové roviny; fonologické a morfologické schopnosti.; Preschool children; preschool; readiness for school; speech; postponement of school attendance; language levels; phonological and morphological abilities