Dědičné poruchy zdraví skotu - Alferyová, Patricie (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je zpracovaná formou rešerše na téma ,,Dědičné poruchy zdraví skotu". Cílem této práce je poukázat na dosud známé poznatky o vybraných geneticky podmíněných onemocněních skotu, jejich problematiku a výskyt nejen v České republice, ale i v ostatních zemích. Nejprve je v práci popsán původ skotu, jeho domestikace, plemena a situace chovu skotu v České republice. Další část práce se zabývá základními genetickými pojmy, vybranými dědičnými nemocemi skotu a genetickými metodami testování. V závěru mé práce jsem vystihla současnou situaci dědičných onemocnění v České republice a důležitá chovatelská opatření k eliminaci těchto poruch.
Inherited diseases in cattle
Keywords: skot; domestikace; genetické vady; metody testování; cattle; domestication; genetic defects; methods of testing