Zhodnocení jarní aplikace regulátorů růstu a stimulátorů v porostech ozimé řepky vybraného podniku - Hnilička, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce je zaměřena na jarní aplikaci regulátorů a stimulátorů rostlin v provozních podmínkách zemědělské společnosti Kosova Hora, a.s. Přípravky byly aplikovány v růstové fázi porostů 32 33 stupnice BBCH, u 2 typů odrůd - hybridních a liniových odrůdách řepky. Hodnoceny byly 3 přípravky (Galleko, Toprex, Caryx) a jedna neošetřená plocha, pro kontrolní porovnání účinku přípravků. Během vegetační doby byly postupně na jednotlivých parcelách sledovány hlavní výnosové prvky rostlin (počet rostlin, počet šešulí, HTS, počet větví). Po sklizni řepky byl stanoven výnos na pokusné parcele. Výsledky poukázaly na pozitivní reakci porostu na ošetřené ploše přípravkem CARYX. Nejvyššího dosaženého výnosu (4, 53 t / ha) na pokusné parcele, bylo dosaženo na parcele s hybridní řepkou. Rozdíl ošetřené varianty oproti kontrolní ploše činil 0, 28 t / ha. Tento výsledek není statisticky prokazatelný. Výsledky jsou z velké míry ovlivněny průběhem počasí během celého vegetačního období. Pro lepší statistickou průkaznost pokusu by bylo vhodnější víceletých pokusů.
Evaluation of spring application of growth regulators and stimulators in winter rape crop stands from selected farm
Keywords: řepka; odrůdy; výnosové parametry; regulátory růstu; vývojová fáze; canola varieties; yield parameters; growth regulators; developmental stage