Porovnání dopravníkových shrnovačů píce ROC RT 1000 a KUHN MERGE MAXX 902 - Valenta, Pavel (Jihočeská univerzita, 2018)
Problematikou porovnání shrnovačů píce s pásovým shrnovacím ústrojím při sklizni jetelovin, travin a sena se zabývám z důvodu optimálního využití shrnovačů a ekonomického zhodnocení při výrobě objemných krmiv. Cílem práce je u strojů Roc Rt1000 a Merge Max 902 zhodnotit parametry a kvalitu provedené práce. V teoretické části práce se zabývám porovnáním shrnovačů podle parametrů udávanými výrobci. Praktická část práce byla zpracována podle metodiky zabývající se kvalitativní stránkou stroje. Měření se provádělo za standartních klimatických podmínek za plného provozu strojů. Provedené měření potvrdilo domněnku, že porovnávané stroje dosahují podobných pracovních výkonů. U stroje Roc Rt1000 byly zjištěné velké odchylky od požadovaného tvaru řádku. Zjištění důvodu špatné tvorby shrnutého řádku není z důvodu obsluhy, ale vybavení stroje. V budoucnu by bylo zajímavé porovnat sledovaný stroj se strojem od stejného výrobce a s plnou výbavou.
Comparison of ROC RT 1000 and KUHN MERGE MAXX 902 conveyor rakes
Keywords: Shrnovač píce; shrnování; tvorba řádků; asymetrie řádků.; Row; rake; line creation; row asymmetry.