Chemická obrana slunéček proti mravencům - Rozsypalová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce studovala nechutnost alkaloidů osmi druhů slunéček (Adalia bipunctata, Calvia quatuordecimguttata, Coccinella septempunctata, Cynegetis impunctata, Exochomus quadripustulatus, Halyzia sedecimguttata, Harmonia axyridis, Psyllobora vigintiduopunctata) pro mravence Lasius niger. Reakce na extrakty z jednotlivých druhů slunéček není korelována s velikostí těla. Mírná závislost je pouze na zbarvení.
Chemical defence of ladybirds against ants
Keywords: alkaloidy; toxicita; Coccinellidae; Lasius; alkaloids; toxicity; Coccinellidae; Lasius