Nesnáze spojené s nástupem do zaměstnání po rodičovské dovolené na Dačicku - Pešáková, Ilona (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zaměřuje na nesnáze, s kterými se potýkají ženy vracející se do zaměstnání po rodičovské dovolené. Jak obtížné je pro ně sladění péče o rodinu, domácnost a pracovní povinnosti. Hlavním cílem bylo zmapovat přístup zaměstnavatelů k ženám nastupujícím do práce po rodičovské dovolené. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je v první kapitole popsána současná situace rodinné politiky principy, systémy, koncepce a opatření. Druhá kapitola se týká rodičovské dovolené a rodičovského příspěvku podmínky nároku, délka, možnosti. Třetí kapitola pojednává o předškolní péči o dítě včetně druhů institucí, jejich náplně a kapacity. V další kapitole je přiblížena problematika zaměstnávání žen. Překážky, které musí ženy překonávat nerovnost, diskriminace, genderové role. Poslední kapitola popisuje možnosti, kterými je možné zlepšit situaci v zaměstnávání žen a usnadnit jim tak začlenění na trh práce. Jaké opatření by mělo být ze strany státu, zaměstnavatelů a samotných žen. V praktické části jsem se zaměřila na oba dílčí cíle formou kvalitativního výzkumu, a to metodou dotazování polostrukturovaný rozhovor. Výběrový soubor byl vybírán metodou tzv. "sněhové koule". V první části jsem sledovala přístup a ochotu šesti zaměstnavatelů z různých oblastí k vyjednávání se ženami vracejícími se po rodičovské dovolené. V druhé části jsem se zaměřila přímo na deset žen vracejících se z rodičovské dovolené na trh práce. S jakými problémy se setkávají při nástupu do zaměstnání, předškolních zařízení a celkově harmonizaci pracovního a rodinného života. Analýzu jsem provedla prostřednictvím trsů (seskupením otázek do určitých oblastí) a odpovědí komunikačních partnerů a partnerek do kódů k přehlednosti výsledků výzkumu. Výzkumem bylo zjištěno, že určití zaměstnavatelé se snaží ženám usnadnit péči o dítě a veškeré povinnosti skloubit tak, aby žena vše zvládla. Vyplynulo, že ve výrobních či obchodních firmách jsou tyto možnosti omezené, větší množství flexibilních úvazků je spíše možné garantovat u administrativních pracovníků. Dalším nedostatkem je provozní doba ve školkách, kdy je těžké skloubit ji s pracovní dobou. Problémem u žen je i zajištění hlídání dětí v době prázdnin nebo nemoci. Závěrem vyšlo také najevo, že ženy pociťují nedostatečnou podporu od státu a stát by se na tuto problematiku měl zaměřit. Výzkumem bylo také zjištěno, že ženy, které mají vyšší kvalifikaci, mají lepší možnosti v harmonizaci pracovního a rodinného života.
Barriers For Successful Return To Work After Maternity Leave in Dačicko Region
Keywords: rodinná politika; rodičovská dovolená; předškolní zařízení; trh práce; slaďování péče a práce; family policy; parental leave; pre-school facilities; labour market; custody and work harmonization