Sociální práce a její místo v integraci cizinců - Pilecká, Anna (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce si klade za cíl zjistit, jaké metody a techniky sociální práce jsou v rámci integrace cizinců do České republiky nejvíce využívány a jaký je jejich přínos. Integrace cizinců do většinové společnosti je v současné době velice aktuálním tématem. Hlavním cílem této práce je zjistit, jakou roli v procesu integrace hraje právě sociální práce. Tato bakalářská práce se zaměřuje na konkrétní neziskovou organizaci InBáze, z. s. sídlící v Legerově ulici v Praze. Cílem je zjistit, jakým způsobem pracovníci této organizace pracují s cizinci žijícími na území České republiky. Dále, jaké konkrétní metody a techniky sociální práce tito pracovníci využívají a jaký má jejich práce přínos pro úspěšné začlenění cizinců do většinové české společnosti. Dílčím cílem této práce je zjistit, s jakými úskalími se pracovníci InBáze, z. s. při práci s cizinci potýkají. Další dílčí cíl je zaměřen na návrhy zlepšení sociální práce s cizinci z hlediska pracovníků neziskové organizace. Teoretická část je rozdělena na dvě části. V první části jsou zpracovány základní poznatky týkající se sociální práce s cizinci. Druhá část je zaměřena na představení neziskové organizace InBáze, z. s. Pro praktickou část je v souladu s cílem použitý kvalitativní výzkumný přístup, za využití rozhovorů a analýzy poskytnutých dokumentů. Tato bakalářská práce může sloužit jako zpětná vazba pro organizaci InBáze, z. s. Stejně tak může být využita jako informační materiál pro studentky a studenty středních a vysokých škol sociálního a právního zaměření.
Social Work and it's Place in Integration of Foreigners
Keywords: Azyl; cizinec; integrace; migrace; nezisková organizace; sociální práce; Asylum; foreigner; integration; migration; non-profit organization; social work