Metody senzorického posuzování rybího masa - Tomeček, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2008)
Metody senzorického hodnocení kvality, zejména nových produktú na trhu, jsou stále velmi důležitou částí obchodní strategie. Po usmrcení ryby dochází v celém organismu ke změnám a ty se mohou různým způsobem promítnout do další charakteristiky produktu. Tyto změny senzorických znaků (vůně, chuť, pachuť a konzistence) jsou posuzovány podle formy jakostních kritérií. Existují různé metody hodnocení senzorického profilu vybraného rybího produktu a ty jsou prováděny buď pomocí strojů, nebo subjektivním míněním vzdělaných expertů. Rybí maso, především sladkovodních ryb, je typem zboží, které by mělo být prosazováno a které jak se zdá má dobrou perspektivu na trhu. Proto zvládnutí těchto metod a samozřejmě jejich následná aplikace jsou velmi důležité pro potřebu rybího masa a rybích produktů náročnými konzumenty.
The Methods of the Sensorial Appraisal of the Fish Meal Quality
Keywords: ryba; senzorické; maso; hodnocení; parametr; fish; senzorial; meel; classification; parameter