Hodnocení změn krajinného rázu v Novohradských horách - Vraná, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou a hodnocením krajinného rázu ve vybraných sídlech Novohradských hor. Na základě dat z dějepisných, zeměpisných a statistických zdrojů byla nejprve provedena základní charakteristika hodnocených sídel. Sídla byla vybraná dle dostupnosti archivních informací, zejména dobových fotografií. Následně byl proveden vlastní terénní výzkum, který se zaměřil na analýzu předem určených kritérií hodnocení krajinného rázu. Souběžně s tímto šetřením bylo rovněž provedeno hodnocení estetického působení daného sídla. Toto hodnocení probíhalo na základě předem daných kritérií. Hlavním cílem práce bylo zachytit dané sídlo z pohledu dochovaného archivního materiálu a z následné komparace původního a nově pořízeného snímku posoudit změny v krajině.
The survey of landscape character in the Novohradské Mountains
Keywords: krajinný ráz; hodnocení krajinného rázu; estetické hodnocení krajinného rázu; Novohradské Hory; landscape character; survey of lanscape character; aesthetic survey of landscape character; the Novohradské mountains