Analýza vybavenosti sociálními službami v regionu Příbram - Slezáková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2008)
Při vybírání tématu této diplomové práce jsem byla vedena snahou podat komplexní, ucelenou zprávu o vývoji v oblasti sociálně- zdravotní péče a analyzovat vybavenost sociálními službami v regionu Příbram. Protože vyhodnocení vybavenosti sociálními službami bez popisu základních historických událostí, současných demografických ukazatelů a naznačení budoucího vývoje není možné, je historická část nezbytnou součástí teoretické části této diplomové práce stejně tak, jako specifikace jednotlivých skupin ohrožených sociálním vyloučením- seniorů a osob se zdravotním postižením. V souvislosti s faktem, že Příbramsko je specifická průmyslová lokalita vykazující známky ,,narušení'' původní struktury osídlení je možné identifikovat u přistěhovalého obyvatelstva nižší míru vzájemné rodinné solidarity a sounáležitosti. Z tohoto důvodu je zde přítomna vyšší vybavenost sociálními službami. Mezi poskytovateli má nejstarší tradici pečovatelská služba poskytovaná nejen v domech pečovatelské služby, ale i v samotných domácnostech klientů. Také domácí ošetřovatelská péče poskytovaná 1 ze 2 organizací má již více jak patnáctiletou tradici. V oblasti péče o seniory je nejvýraznějším poskytovatelem příspěvková organizace Pečovatelská služba města Příbram. Tato organizace provozuje terénní pečovatelskou službu a domov seniorů. Službou, která podporuje zejména bezpečí klienta- seniora v jeho domácnosti je AREÍON- Život 90, který zde má mezi 50- 60 uživateli. Výhodou je i to, že část poskytovatelů sociálních a doprovodných služeb sídlí v jednom místě- Komunitním centru. V oblasti péče o zdravotně postižené jsou nejsilnější stránkou poskytované služby domácí péče CHOPS a SANCO, terénní pečovatelská služba a ostatní služby nabízené Pečovatelskou službou města Příbram, aktivity svazů a organizací zdravotně postižených, asistenční služby a poradenství, komunitní centrum Příbrami VII, denní centrum v městských jeslích a rehabilitačním stacionáři. Nástin vývoje v oblasti poskytování sociálních služeb není jednoduchý, příslibem do budoucnosti je poměrně aktivní sociální politika na místní úrovni a vysoká míra spolupráce jednotlivých skupin poskytovatelů sociálních služeb. Důležitým činitelem bude i to, zda tyto organizace v rámci vícezdrojového financování získají dostatečné množství finančních zdrojů k zajištění jimi nabízených služeb, poptávka po službách a také personální vybavení dle požadavků stanovených zákonem o sociálních službách.
Analysis of facilities of social services in the Region of Příbram
Keywords: sociální služby; senioři; osoby se zdravotním postižením; stárnutí populace; hornictví; social services; seniors; handicapped people; aging of the population; mining industry