Využitelnost moderních metod hodnocení finanční situace podniku (ukazatele EVA, MVA a průměrné náklady kapitálu) - Minarčíková, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce je posouzení aplikovatelnosti a využitelnosti moderních metod hodnocení finanční situace podniku se zaměřením na ukazatele EVA, MVA a náklady na kapitál. V teoretické části práce jsou nejprve vymezeny základní pojmy a definice. Metodická část popisuje jednotlivé kroky výpočtů, které byly provedeny za účelem zjištění odpovědí na hypotetické předpoklady: -Posoudit, zda je možné nahradit obtížně zjistitelné moderní ukazatele EVA a MVA jiným jednodušším ukazatelem, který bude mít minimálně stejnou vypovídací schopnost. -Posoudit, zda je ukazatel EVA schopný predikovat budoucí vývoj podniku stejně dobře jako klasické predikční modely. Hypotézy byly testovány na vzorku 100 českých podniků z oblasti stavebnictví. Zdrojem dat byla databáze Albertina. V praktické části práce jsou postupně představeny veškeré výsledky včetně jejich interpretací. Závěr se orientuje na zhodnocení hypotetických předpokladů a celkové shrnutí výsledků, přičemž analýza prokázala: nezastupitelnost ukazatelů EVA a MVA v hodnocení úspěšnosti podniku konkrétního období (roku) a neschopnost predikce budoucího vývoje, a to jak ze strany ukazatelů EVA a MVA, tak ze strany indikátorů finančního zdraví.
Usability of modern evaluation methods for the financial situation in the company (indicators EVA, MVA and the cost of capital)
Keywords: EVA; MVA; průměrné náklady kapitálu; regresní a korelační analýza; stavebnictví; EVA; MVA; predictive models; regression and correlation analysis; construction industry