Analýza produkce chovu pštrosů na farmě Čenkov. - Křížová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem bakalářské práce je analýza úrovně užitkovosti chovu pštrosů spolu s vyhodnocením produkčních podmínek chovu. Způsob chovu pštrosů byl sledován v roce 2010 na pštrosí farmě Čenkov u Odolené Vody, metodou vlastní účasti v péči o zvířata. Výsledky byly poté vyhodnoceny na základě studia odborné literatury a legislativy zaměřené na chov pštrosů. Výsledky užitkovosti nesplňují téměř v žádném parametru normu. Nároky a požadavky na chov pštrosů, vyplývající z platné legislativy o chovu hospodářských zvířat a chovatelského řádu pštrosů, jsou na farmě plněny. A to především díky systému volné pastvy, kde mají zvířata dostatek prostoru pro pohyb, potravní a pastevní chování, a kde přijímají pestrou krmnou dávku.
The analysis of the production efficiency of ostrich breeding at the farm of Čenkov.
Keywords: Chov pštrosů; užitkovost; produkční podmínky.; Ostrich breeding; dressing percentage; production conditions.