Problematika odčitatelné položky pro výzkum a vývoj - Bigasová, Anna (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá především nepřímou podporou výzkumu a vývoje, a to daňovou úsporou v konkrétním podniku. Hlavním cílem diplomové práce je zachytit a zpracovat informace a možnosti podpory výzkumu a vývoje. Vybrané náklady jsou v rámci zaúčtování již předmětem daňově uznatelných nákladů, které se při výpočtu hospodářského výsledku odečtou od výnosů. Podruhé můžeme tyto náklady odečíst v rámci odpočtu od základů daně na výzkum a vývoj. Vybrané náklady vynaložené na projekt výzkumu a vývoje tak mohou být, po splnění ostatních zákonem stanovených podmínek, odečteny od základu daně dvakrát.
The issue of deductible item for research and development
Keywords: Výzkum a vývoj; společnost; nepřímá podpora; daňová úspora; daňové náklady; daňový základ.; Research and development; company; indirect support; tax saving; tax costs; tax base.