Mobilita obyvatelstva v aspektu cirkulární ekonomiky - Tesařová, Marie (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem diplomové práce je zhodnocení stavu mobility obyvatelstva v každodenní periodě dojížďky do zaměstnání a do škol na úrovni krajů České republiky v aspektu cirkulární ekonomiky. Pro zkoumání byla použita sekundární data hlavně z ročenek MDČR, z ČSÚ, z ČHMÚ atd. Odborný předpoklad cirkulární ekonomiky v problematice dopravy byl čerpán z dokumentů Evropské unie potažmo Ministerstva životního prostředí České republiky. Právě na základě dokumentů EU byl pro potřeby analýzy sestaven "ideální kraj", který splňuje požadavky EU na cirkularitu v dopravě. Z výše uvedených zdrojů byla data analyzována statistickými metodami a pro účely této práce byl sestaven "ukazatel stupně cirkularity v mobilitě". Ukazatel popisuje a zhodnocuje úroveň mobility v jednotlivých krajích ČR a jeho výsledek je vyhodnocen. Závěrem na zjištěnou situaci navazují návrhy opatření pro udržení či případné zlepšení stavu mobility v krajích.
Population mobility in the circular economy
Keywords: mobilita; doprava; cirkulární ekonomika; každodenní dojížďka do práce a škol; mobility; transport; circular economy; daily commuting to work and school