Riziko malnutrice u osob se schizofrenním onemocněním - Giertlová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Schizofrenie je závažné onemocnění a většina nemocných potřebuje celoživotní léčbu. U pacientů se schizofrenií je vyšší prevalence rizikových faktorů pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky, dyslipidemie, nadváhy, obezity. Většina schizofreniků má nevhodné stravovací návyky, nedostatek pohybové aktivity, trpí nikotinismem. Taktéž dlouhodobé užívání antipsychotických léků se podílí na přírůstku tělesné hmotnosti. Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části jsem čerpala z odborné literatury, popisuji malnutrici, schizofrenii a její typy, léčbu a rizika spojená s tímto onemocněním. Praktická část je zaměřená na výzkum, jehož cílem bylo zjistit výskyt malnutrice u osob se schizofrenním onemocněním, vliv antipsychotické medikace a zmapovat informovanost ošetřujícího personálu v Domově se zvláštním režimem Libníč. Výzkum byl proveden kvalitativní metodou, formou nestandardizovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořily čtyři všeobecné sestry z Domova. Dále byla provedena analýza zdravotnické dokumentace, kterou bylo zjištěno, že u převážné většiny schizofreniků se kromě jejich základního onemocnění vyskytují další onemocnění, zejména obezita, hypertenze, diabetes 2. typu, hyperlipidemie. Výsledky výzkumu dále prokázaly, že ošetřující personál má znalosti o možných rizikových faktorech pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění u schizofrenických klientů v důsledku nevhodných stravovacích návyků či vlivem antipsychotické medikace. Rozhovorem s všeobecnými sestrami vyplynulo, že malnutrici považují pouze za stav podvýživy. Nutriční péči si shodně spojují s prací nutričního terapeuta a jeho péči o výživu klientů, nutriční podporu sestry znají, ale mají nízkou úroveň znalostí v produktech modulární dietetiky. Touto prací bych chtěla poukázat na to, že schizofreničtí pacienti jsou ohroženi zvýšenou mortalitou a morbiditou nejen v důsledku základního onemocnění, ale také antipsychotickou léčbou a nevhodným životním stylem, proto by péče o výživu a nutriční podpora měla být důležitou součástí léčby u psychiatrických onemocnění.
Risk of malnutrition for people with schizophrenia
Keywords: Antipsychotika; malnutrice; nutriční péče; obezita; schizofrenie; Antipsychotics; malnutrition; nutritional care; obesity; schizophrenia