VYBRANÉ ASPEKTY HNÍZDNÍ BIOLOGIE PODICEPS CRISTATUS V RYBNIČNÍCH BIOTOPECH TŘEBOŇSKÉ PÁNVE - Školníková, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem předkládané studie bylo zhodnocení výskytu potápky roháče (Podiceps cristatus) a jeho adaptability v intenzivně využívané rybníkářské oblasti v závislosti na ekologických podmínkách. Sledovaná lokalita, Nadějská rybniční soustava, se nachází poblíž obce Frahelž v Třeboňské pánvi. Výzkum probíhal v letech 2007 a 2008 a byl založen na pravidelném hladinovém sčítání potápek roháčů a přímém vyhledávání jejich hnízd, doplněném sledováním hnízdních parametrů. Naměřené parametry byly dále statisticky zhodnoceny. V letech 2007 a 2008 byla převážná většina hnízd nalezena na rybníku Víra, popř. na rybnících těsně sousedících (Skutek, Láska). Potápka roháč preferovala rybníky o rozloze vodní plochy 11 až 20 hektarů. Preferován byl porost orobince úzkolistého (Typha angustifolia), v němž se nacházelo 55 % hnízd, 39 % hnízd se nacházelo v porostu kamyšníku přímořského (Bolboschoenus maritimus) a 5 % hnízd v porostu ježatky kuří nohy (Echinochloa crus-galli). Během sledovaných let 2007 a 2008 bylo nalezeno a změřeno 94 hnízd a 283 vajec. Naměřené parametry hnízd a vajec se převážně shodovaly s literaturou. I přes hojnost potravy, která byla tvořena převážně plevelným druhem střevličkou východní (Pseudorasbora parva) a vhodný litorální porost byla zjištěna velice nízká úspěšnost hnízdění, která činila v roce 2007 1 a v roce 2008 1,06 mláděte na jeden hnízdící pár.
SELECTED ASPECTS OF NEST BIOLOGY OF PODICEPS CRISTATUS IN POND BIOTOPES OF TŘEBOŇ BASIN
Keywords: Klíčová slova: potápka roháč; hnízda; hnízdní aspekty; Key words: Podiceps cristatus; nests; nest aspects