Vliv hodnocení učitele na děti předškolního věku - Trýbová, Martina (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá tématem vlivu hodnocení na děti předškolního věku. Teoretická část je rozdělena na čtyři hlavní kapitoly. První se věnuje sebepojetí a jeho vývoji s důrazem na charakteristiku především předškolního věku. Druhá kapitola zpracovává téma sebehodnocení a hodnocení učitele. Ve třetí je detailně rozpracována percepčně postojová orientace učitele, která je rozpracována do tří podkapitol: Haló efekt, Pygmalion efekt a Golem efekt. Čtvrtá kapitola je zaměřena na teorii nálepkování. Praktická část je věnována výzkumu, jehož cílem bylo hlouběji zmapovat vliv přístupu učitelů na chování a prožívání konkrétních dětí. Výzkumné šetření bylo zrealizováno kvalitativním šetřením, pozorováním a rozhovory s rodiči. Výsledky této práce umožňují pedagogům zamyslet se nad důležitostí teoretických znalostí vlivu hodnocení na chování a prožívání dětí předškolního věku a nad potřebou používat při své práci reflexi a sebereflexi.
Influence of teacher assessment on preschool children
Keywords: Dítě; pedagog; hodnocení; sebepojetí.; a child; a teacher; an evaluation; self-conception.