Biologický terorismus v kontextu aktuální celosvětové situace - Trsková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá biologickým terorismem a aktuální pandemií covid-19. Cílem práce bylo analyzovat informovanost a znalosti o biologickém terorismu a analyzovat míru obav civilního obyvatelstva z šíření covid-19 v Jihočeském kraji. Práce se rozděluje na dvě části. První část je teoretická. Zde je popsána historie vývoje biologických zbraní ve válce a pro teroristické účely. Dále představím různé formy užití biologických zbraní, jako jsou například pojmy biologická válka nebo biokriminalita. Poté se práce přesune k obecnému rozdělení b-agens. Zde budou představeny baterie, viry, plísně a její druhy. Na obecné rozdělení b-agens navazuje popis způsobu šíření biologických agens a cesty vstupu do organismu. Poté se bude věnovat dekontaminaci, bojovému řádu a typové činnosti složek IZS při společném zásahu. Druhá část, tedy praktická, definuje metody a cíle vlastního výzkumu a výsledky, které jsou kvůli přehlednosti graficky zpracované. Poté jsou výsledky popsány v diskuzi. Hlavním cílem práce bylo analyzovat informovanost a znalosti o biologickém terorismu a analyzovat míru obav civilního obyvatelstva z šíření covid-19 v Jihočeském kraji. Součástí tohoto cíle bylo také potvrdit nebo vyvrátit stanovenou hypotézu: Lidé s úplným vysokoškolským vzděláním budou mít statisticky významně vyšší znalosti o dané problematice než lidé bez úplného vysokoškolského vzdělání. K zajištění těchto informací bylo využito dotazníkové šetření. Celkem se dotazníkového šetření zúčastnilo 212 respondentů. Výzkum potvrdil stanovenou hypotézu, že lidé s úplným vysokoškolským vzděláním budou mít statisticky významně vyšší znalosti o dané problematice než lidé bez úplného vysokoškolského vzdělání. V závěru práce bylo navrženo opatření, které může znalosti v této oblasti prohloubit.
Biological terrorism in the context of the current global situation
Keywords: biologický terorismus; biologická látka; covid-19; dekontaminace; nouzový stav; vir; bakterie; bioterrorism; biological material; Covid-19; decontamination; state of emergency; virus; bacteria