Technologie pěstování Leuzey saflorové (Leuzea carthamoides DC.) a její využití. - Vytiska, Petr (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce pojednává o technologii pěstování leuzey saflorové (Leuzea carthamoides DC.), o látkách, které obsahuje a o jejím možném farmaceutickém využití. Dále se v práci věnuji popisu některých látek, které nalezneme v nadzemních či podzemních částech rostliny. Mezi nejúčinnější látky, které leuzea obsahuje se řadí fytoekdysteroidy, triterpeny, flavonoidy, thiofeny a fenolické kyseliny. Množství těchto obsahových látek se přímo odvíjí od způsobu pěstování, výběru vhodného stanoviště, použití elicitorů a použité technologie sušení a sklizně. V závěrečné části se zabývám průzkumem povědomí veřejnosti o leuzee jako léčivé rostlině.
The technology of growing Leuzea saflor (Leuzea carthamoides DC.) and its use.
Keywords: Leuzea saflorová; fytoekdysteroidy; triterpeny; flavonoidy; thiofeny a fenolické kyseliny; elicitory; Maral root; phytoecdysteroids; triterpenes; flavonoids; thiophenes and phenolic acids; elicitors