Rozpočtový proces ve vybrané obci - Bulíčková, Renata (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce na téma Rozpočtový proces ve vybrané obci se soustředí na jednotlivé etapy tohoto procesu, což jsou návrh rozpočtu, projednání a schválení, kontrola plnění rozpočtu a závěrečný účet obce. Tyto části procesu jsou aplikovány na obec Třebelovice. Nejprve je popsána daná část procesu na úrovni této obce obecně a následně podrobněji charakterizována v daném období. Data zahrnují roky 2014, 2015 a 2016. Jelikož rozpočtový proces trvá přibližně jeden a půl roku, rok 2014 popisuje celý jeho průběh a roky 2015 a 2016 jsou analyzovány jen v některých etapách. Rozpočtový proces v obci Třebelovice probíhá shodně s popsaným procesem v teoretické části a v souladu se zákony. Při zkoumání rozpočtového procesu byly nalezeny drobné nedostatky, jednalo se převážně o srozumitelnost a transparentnost dokumentů. Sice je rozpočtový proces z velké části upraven legislativou, některé údaje obsažené v dokumentech si však obce mohou svévolně přizpůsobit nebo uve-řejňovat. Proto bylo navrženo, aby zveřejňovaný návrh rozpočtu obsahoval dodatečné komen-táře nebo přejmenování položek jednoduššími názvy a závěrečný účet byl doplněn o vývojové grafy příjmů a výdajů. Dále přistoupit ke zveřejňování rozpočtových výhledů, neboť obsahují rozložení plánovaných akcí v budoucnu. V neposlední řadě uložit část peněžních prostředků, které se podařilo uspořit, na výnosnější bankovní produkty, aby byly lépe zhodnocovány.
Budgetary Process in a Selected Municipality
Keywords: rozpočtový proces; rozpočet; rozpočtový výhled; budgetary process; budget; budget forecast