Účetní uzávěrka - stanovení daňové povinnosti (daň odložená a splatná) - Fáberová, Anna (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit postupy účetní uzávěrky, vysvětlit pojem daně splatné a odložené a aplikovat uvedená teoretická východiska u vybraného podnikatelského subjektu. Dále práce vysvětluje rozdíly mezi splatnou a odloženou daní, například v jejich legislativě a metodice. Práce je zpracována v souladu s českými účetními předpisy a zákony. Nejprve je vypočítána splatná daň, kdy je nezbytné zjistit výsledek hospodaření a posoudit daňovou uznatelnost nákladů a výnosů. Poté tyto operace jsou zobrazeny v daňovém přiznání. Následuje stanovení odložené daňové povinnosti z přechodných rozdílů pomocí závazkové metody rozvahového přístupu. Nakonec výše odložené daně vypočítaná v bakalářské práci je porovnána s výší daně zjištěnou podnikem.
Financial statement - determination of tax liability (deferred and payable tax)
Keywords: splatná daň; odložená daň; daňová uznatelnost; přechodné rozdíly; payable tax; deferred tax; tax eligibility; temporary differences