Využití alternativních postupů a přírodních prostředků pro zvyšování imunity u dospělé populace České republiky - Nedbalová, Martina (Jihočeská univerzita, 2020)
Pro svoji diplomovou práci jsem si zvolila téma Využití alternativních postupů a přírodních prostředků pro zvyšování imunity u dospělé populace České republiky . Práce je rozdělená na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se zabývám vysvětlením základních pojmů spojených s imunitním systém, funkcí imunitního systému a jeho dělením, a to konkrétně na specifickou a nespecifickou imunitu a dále na humorální a buněčnou imunitu. Samostatnou kapitolu tvoří přírodní prostředky a postupy podporující imunitní systém, zmiňuji účinky homeopatie, fytoterapie, otužování, gemmoterapie, lesní terapie a používání doplňků stravy. Poslední kapitola se zabývá vlivem životního stylu na fungování imunitního systému. Zde odkazuji především na vlivy, které působí na obranyschopnost organismu negativně, píši o nedostatku pohybové aktivity, nedostatku spánku, nevhodné stravě a také zmiňuji negativní vliv nadměrného stresu na zdraví člověka. Na teoretickou část navazuje část praktická, ve které jsem si stanovila čtyři cíle. Prvotním cílem je zjistit, zda-li, a popřípadě jaké postupy a přípravky užívá dospělá populace České republiky pro zvyšování své obranyschopnosti. Dále se snažím zjistit, zda-li se v populaci vyskytují osoby, které i při běžném nachlazení raději navštíví lékaře. Třetím cílem je zjistit, jaký postoj má dospělá populace ČR k užívání homeopatik za účelem zvýšení obranyschopnosti. Posledním cílem práce je zjistit, zda-li dospělé osoby užívaly či užívají pravidelně jako prevenci nějaký doplněk stravy pro posílení imunitního systému. Součástí práce je kvantitativní výzkum, který je postaven na metodě dotazování. Dotazník je sestavený na základě výzkumných předpokladů a byl uveřejněn k anonymnímu vyplnění na internetu. Moji diplomovou práci lze využít pro lepší orientaci v dané problematice, k získání informací týkajících se posilování imunity přírodní cestou a v neposlední řadě také k přímé aplikaci některých alternativních způsobů do svého životního stylu, a tím posílení své obranyschopnosti .
Usage of alternative methods and natural products as means to increase immunity in the adult population of the Czech Republic
Keywords: imunitní systém; obranyschopnost; přírodní medicína; fytoterapie; homeopatie; výživa; immune system; defensive force; natural medicine; phytotherapy; homeopathy; nutrition