Vývoj postavy upíra v populární kultuře - Od bestie k idolu - Černá, Eva (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem bakalářské práce je analýza vývoje a proměn postavy upíra, od bestie k idolu v populární kultuře, jako reakce na kulturně - historický vývoj společnosti. Upír netvor je v práci charakterizován na základě románu Brama Stokera a při vymezení idolu jsem vycházela z knih a filmových adaptací děl Stephanie Meyerové - Twilight sága a L. J. Smithové - Upíří deníky.
Evolution of the Vampire Character in Popular Culture - From the Beast to the Idol
Keywords: upír; Dracula; Twilight; Upíří deníky; netvor; idol; populární kultura; Bram Stoker; Stephanie Meyer; L. J. Smith; vampire; Dracula; Vampire Diaries; Twilight; beast; monster; idol; Bram Stoker; Stephanie Meyer; L. J. Smith