CHOVATELSKÉ PŘÍČINY KOLIKOVÝCH ONEMOCNĚNÍ U KONÍ - Čejková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá chovatelskými příčinami kolikových onemocnění u koní. Do výzkumu bylo použito 69 různých případů kolikových onemocnění u 69 koní různého plemene, věku, pohlaví, způsobu ustájení, krmení i různého způsobu využití. Potřebné informace byly získávány osobním dotazováním a vyplněním evidenčního listu koně. Další metodou získání potřebných informací bylo oslovení potencionálních respondentů na internetových sítích a vložení formuláře s možností vyplnění, při tvorbě práce bylo spolupracováno s veterinárním lékařem. Cílem práce bylo nahlédnout do problematiky kolikových onemocnění a zjistit čím lidé, jako chovatelé koní, přispívají ke vzniku tohoto onemocnění. Byly vyhodnoceny i některé další faktory, které nepatří do příčin chovatelských, ale mohou ovlivňovat vznik kolik. Tyto výsledky slouží jako doporučení chovatelům a ošetřovatelům, jakým dalším faktorům lze věnovat pozornost a společně s eliminací chovatelských příčin snížit množství kolikových onemocnění u koní. Bylo zjištěno, že chovatelskými příčinami vzniku kolik byl nevhodně zvolený odčervovací program, kdy byli nejvíce nemocní koně odčervovaní 2x ročně (53,62 %), absence ošetření zubů u koní (57 %) a typ ustájení v noci box, přes den výběh (62,32 %). Nejčastěji trpěli kolikou koně využívaní pouze k rekreačnímu ježdění (52 %). Další příčinou vzniku kolikového onemocnění byla výživa, 70 % nemocných koní příjímalo každý den koncentrované krmivo a 58 % postižených koní bylo krmeno pouze 1x denně. V managementu chovu byl jako působící faktor zjištěn stres ve 4,35 %, změna ve fyzické aktivitě ve 2,9 %, ve 21,74 % případech dietní chyby a nesprávné napájení (nedostatek vody nebo voda ledová) ve 4,35 %.
BREEDING CAUSES OF EQUINE COLIC DESEASES
Keywords: onemocnění koní; gastrointestinální trakt koní; kolika koní; horse disease; horses gastrointestional tract; equine colic