Specifika ošetřovatelské péče o novorozence s porodním kraniálním poraněním - Koblihová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Porodní poranění novorozence je způsobeno mechanickým nebo anoxickým traumatem během porodu. Poranění mohou být závěrem nepřiměřeného porodnického úsilí či nedostatečné pozornosti, ale mohou být i zcela nezávislá na porodním konání. Charakter a rozsah porodních poranění jsou velmi široké, pohybují se od zcela nezávažných, které nezanechávají žádné následky až po ty, které zanechávají dlouhodobé následky nebo končí smrtí novorozence. Mezi porodní kraniální poranění novorozence patří porodní nádor, kefalhematom, petechie, sufuze, poranění očí, řezná rána skalpelem, fraktury lebečních kostí, poranění míchy a intrakraniální krvácení. Bakalářská práce se zabývá informovaností ošetřovatelského personálu v problematice porodních kraniálních poranění a specifiky ošetřovatelské péče o novorozence s porodním nádorem a kefalhematomem. V teoretické části jsou shrnuty nejdůležitější poznatky medicíny a ošetřovatelské péče o novorozence s porodním kraniálním poraněním. Prvním cílem bakalářské práce je zmapovat informovanost ošetřovatelského personálu v problematice porodních kraniálních poranění. V souladu s cílem byla stanovena hypotéza: ?Ošetřovatelský personál je informován v problematice porodních kraniálních poranění.? Hypotéza byla potvrzena. Sestry prokázaly vědomosti v oblasti druhů porodních kraniálních poranění, predisponujících faktorech vzniku i prevence porodního kraniálního poranění. Výzkum byl prováděn kvantitativně a byla použita metoda dotazování, technikou dotazníku. Výzkumný soubor byl tvořen ošetřovatelským personálem novorozeneckých oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s, Nemocnice Písek, a. s. a Nemocnice Strakonice, a.s. Druhým cílem bakalářské práce je zmapovat specifika ošetřovatelské péče o novorozence s porodním nádorem a kefalhematomem. V souladu s cílem byla stanovena výzkumná otázka: ?Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o novorozence s porodním nádorem a kefalhematomem?? Bylo zjištěno, že není mnoho specifik ošetřovatelské péče o novorozence s kefalhematomem a porodím nádorem. Nejdůležitější je u těchto novorozenců šetrná manipulace, polohování hlavičky na tu stranu, kde není porodní nádor či kefalhematom, kontrolování hladiny bilirubinu, pečlivé sledování jak kefalhematomu, tak porodního nádoru (barva, velikost, lokalizace) a pozorování projevů bolesti a chování novorozence. Výzkum byl prováděn kvalitativně a byla použita metoda dotazování, technika hloubkového rozhovoru. Výzkumný soubor byl tvořen dvěma dětskými sestrami a dvěma porodními asistentkami neonatologického oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. Výzkumem bylo zjištěno, že ošetřovatelský personál na novorozeneckých odděleních je informován v problematice porodních kraniálních poranění, a že ošetřovatelská péče o novorozence s kefalhematomem a porodním nádorem se tolik neliší od ošetřovatelské péče o fyziologického novorozence. Výstupem bakalářské práce je edukační materiál o porodních kraniálních poraněních pro ošetřovatelský personál na novorozeneckých odděleních.
Specificities of nursing newborn children with partum cranial injuries
Keywords: Porodní traumatizmus; novorozenec; porodní kraniální poranění; ošetřovatelská péče; neonatologie; Birth traumatism; new-born infant; birth cranial injury; nursing methods; neonatology