Porovnání výživy ovcí v konvenčních a ekologických podmínkách - Klátil, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce byl odběr travních vzorků z jednotlivých oplůtků a jejich následný rozbor. Obec v níž jsme prováděli odběry pastvy se nazývá Hojovice, které leží v lokalitě okresu Pelhřimov. Sledovali jsme stádo 13 bahnic, 9 jehňat a jednoho berana. Jednalo se o masné plemeno Charolais. Vzorky se odebíraly v roce 2009 z šesti oplůtků o výměře jeden metr čtvereční a to před pastvou i po ní. Odebrané vzorky jsme zvážili v čerstvém stavu a po usušení. Hned po odběru jsme provedli rozbor materiálu s ohledem na zastoupení jednotlivých travních druhů. Provedením analytického rozboru pastvy jsme získali informace o zastoupení jednotlivých látek, které byly obsaženy v odebraných pastevních vzorcích. Rozborem bylo zjištěno, že žádný vzorek neobsahoval více než 5 % tuku. Hranice obsahu hrubé vlákniny byla ve všech případech nad 17 %. Rovněž v obsahu NDF odebrané vzorky nesplňovaly optimální rozsah od 28 do 32 % NDF. Lze říci, že z uvedených odběrů a rozborů jsme o pastvě zjistili, že není nikterak závadná. Přesto samotná pastva by pozorovanému stádu nestačila k pokrytí veškeré energie. Proto je zde možnost dokrmování a nádrž s pitnou vodou. Lepšího pastevního porostu bychom dosáhli například dosíváním, většími vstupy hnojiva a lepší úpravou pastvy po vypasení.
The comparison of sheep nutrition in conventional and ecological conditions
Keywords: výživa ovcí; pastva; analytický rozbor; nutrition of sheep; pasture; analytic analyse