Technické památky na Třeboňsku a jejich uplatnění ve výuce na 1. stupni ZŠ - Šimáčková, Jindřiška (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem diplomové práce jsou "Technické památky na Třeboňsku a jejich uplatnění ve výuce na 1. stupni ZŠ". Teoretická část je věnována projektové výuce a výstupním kompetencím žáka 1. stupně základní školy v oblasti technické výchovy podle RVP pro základní vzdělávání v kapitole "Člověk a jeho svět". Dále se diplomová práce zabývá technickými památkami na Třeboňsku a v praktické části jsou některé technické památky inspirací ke zpracování výukových projektů se zaměřením na konstrukční a technickou výchovu. Zároveň byly některé tyto projekty použity ve výuce na malotřídní základní škole. Závěrečná část je formou dotazníků věnována orientačnímu ověřování funkčnosti těchto projektů podle názorů učitelů 1. stupně ZŠ.
Technical Landmarks in the Třeboňsko Region and their Application in First Grade Primary School Education
Keywords: Technické památky; implementace; realizace; souvislosti; vztlaková síla; hydrostatický tlak; geografie; architektura; historie; Technical Landmarks; implementation; realization; context; hydrostatic pressure; geography; architecture; history