Matematické metody a úlohy v astronomii - Brom, Jiří (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této diplomové práce je vytvoření sbírek příkladů pro předmět Astronomie, vyučovaný na pedagogických fakultách pro obory s fyzikou. Vzhledem k rozdílné úrovni vstupních znalostí studentů jsou k vybraným partiím astronomie sestaveny typické a nepříliš složité úlohy. Součástí práce jsou rovněž stručné teoretické úvody k jednotlivým tematickým celkům. Úroveň je v rozsahu od příkladů zcela jednoduchých až po příklady složitější. V souladu se zaměřením studentů budoucích učitelů je důraz kladen na úlohy, týkající se pohybů v radiálním gravitačním poli.
Mathematical Methods and Exercises in Astronomy
Keywords: Vesmír; Slunce; Země; planeta; početní příklady; sluneční soustava; zákon gravitace; radiální gravitační pole; kosmická rychlost; paralaxa; aberace; precese; zářivý výkon; hvězda; magnituda; spektrální posuv; Wienův zákon; černá díra; neutronová hvězda; Universe; Sun; Earth; planet; numerical examples; Solar System; law of gravity; radial gravitational field; cosmic speed; parallax; aberration; precession; luminosity; star; magnitude; spectral shift; Wien´s law; black hole; neutron star