Péče o pacienta intoxikovaného houbami - příprava simulačních scénářů - Kohoutová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá tématem péče o pacienta intoxikovaného houbami a přípravou simulačních scénářů. Je zpracována čistě teoretickou částí a výstupem této práce jsou dva simulační scénáře, které jsou vytvořeny na základě získaných poznatků z pečlivě prostudovaných odborných knih, časopisů a také českých i zahraničních internetových článků. Nejprve jsme se zabývali intoxikacemi ve všeobecném přehledu, jejími příznaky, první pomocí a léčbou. Poté přecházíme ke všeobecnému přehledu a popisu hub, bez těchto získaných poznatků by tato práce nebyla kompletní. V neposlední řadě se zabýváme samotnou intoxikací houbami, jejími příznaky, přednemocniční péčí, léčbou a následnou nemocniční péčí. Intoxikace houbami patří k bezprostředně život ohrožujícím stavům, pokud není včas a správně léčená. Tato intoxikace bývá náhodná, ale i suicidální. Při včasné diagnostice toxické látky obsažené v houbě, kterou pacient požil a rychlému zahájení léčby, lze vyléčit i těžké otravy. K nejčastějším, ale méně nebezpečným intoxikacím, patří požití muchomůrky tygrované, kterou houbaři mohou snadno zaměnit např. s masákem. Mezi nejnebezpečnější otravy houbami se řadí požití muchomůrky zelené, která obsahuje velké množství toxinů a lze ji zaměnit s žampionem či masákem. Letální dávka této houby se odhaduje pouze na několik desítek gramů, tedy jedna plodnice a mnohdy i méně. Při požití toxické houby jsou ve většině případech nejvíce zasaženy játra a ledviny. Velice důležitou roli při diagnostice intoxikace houbami hraje toxikologické vyšetření krve, moči, a především žaludečního obsahu. Podstatným krokem, aby se toxická látka nevstřebávala a co nejdříve se eliminovala z organismu člověka, je vyvolání zvracení nebo výplach žaludku a následné podání aktivního uhlí. Neodmyslitelnou částí je ošetřovatelská péče o pacienta intoxikovaného houbami poskytovaná všeobecnou sestrou. Jejím úkolem je péče o dýchací cesty, monitorace základních životních funkcí, asistence při zavádění invazivních vstupů a péče o ně, provádění kontrolních krevních odběrů dle ordinace lékaře, zajištění hygienické péče a prevence dekubitů. Diplomová práce by měla být přínosná jako studijní materiál pro studující všeobecné sestry nebo zdravotnické záchranáře, kteří budou chtít vykonávat toto povolání, a to zejména díky vytvořeným simulačním scénářům.
Care for a patient intoxicated by mushrooms - preparation of simulation scenarios
Keywords: Intoxikace; houby; ošetřovatelská péče; léčba; simulace; simulační scénář; Intoxication; mushrooms; hospital care; treatment; simulation; simulated scenario