Analýza užitkových vlastností brojlerových plemen králíků a jejich hybridního potomstva - Kužílková, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním cílem diplomové práce bylo analyzovat růstové schopnosti kříženců (?Nb x ?Kal) ve srovnání s výchozí rodičovskou populací. Dále byly vyhodnoceny reprodukční vlastnosti rodičovských plemen králíků novozélandský bílý a kalifornský a jejich kombinace (?Nb x ?Kal). Shromážděna byla vstupní data z celkem 27 vrhů. Získaná data byla sumarizována a statisticky zpracována pomocí programu MS Excel a STATISTICA verze 9. Pro posouzení vývoje živé hmotnosti byli králíci váženi v 7denních intervalech od narození do ukončení výkrmu, tj. do 126 dne věku. Pro analýzu reprodukčních schopností byl ve vrzích jednotlivých samic sledován počet všech narozených mláďat, z toho počet živě a mrtvě narozených mláďat a počet odstavených mláďat. Dále byla sledována délka březosti, délka mezidobí, věk při odstavu, mléčnost a celkový úhyn. Posouzení růstových i reprodukčních schopností bylo provedeno v závislosti na pořadí vrhu a na sledovaném kalendářním roce. Výsledky prokázaly vyšší přírůstky v 60, 90 a 120 dnech věku hybridního potomstva, než požaduje vzorník plemen u rodičovské populace. Dosažení vysokých přírůstků potvrzuje vhodnost použití těchto hybridů na intenzivní produkci kvalitního dietetického králičího masa. Dále bylo ve sledovaném chovu dosaženo výborných výsledků v mléčnosti samic. Její průměrná hodnota byla 3965 g, což je srovnatelné s mléčností brojlerových plemen ve velkochovech. Celkové výsledky potvrdily vhodnost využití plemen kalifornského králíka do pozice mateřské a novozélandského bílého do pozice otcovské pro tvorbu komerčních hybridů určených pro výkrm. Jejich hybridní potomstvo dosahuje lepší růstové schopnosti než výchozí rodičovská populace. Výsledky studie mohou být určitým doporučením zejména pro drobnochovatele masného typu králíků při výběru vhodné kombinace plemen pro výkrm.
Analysis of commercial properties broiler breeds of rabbits and their hybrid offspring
Keywords: králík; růstová schopnost; reprodukční vlastnosti; rabbit; growth ability; reproductive properties