Vyhodnocení erozní ohroženosti pozemků a návrh řešení na vybraném projektu komplexní pozemkové úpravy - Horník, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zaměřuje na vyhodnocení erozní ohroženosti pozemků a návrh řešení na vybraném projektu komplexní pozemkové úpravy. Jako zájmový region pro tuto práci jsou vybrána katastrální území Rychnov u Nových Hradů a katastrální území Dlouhá Stropnice v Jihočeském kraji. Pro výpočty hodnot smyvu je použita univerzální rovnice ztráty půdy podle Wischmeiera a Smitha. Na pozemcích s mírou eroze větší než přípustné množství jsou navrhována protierozní opatření, jako protierozní osevní postup, vrstevnicové obdělávání a protierozní meze.
Evaluation of land erosion risks and design solutions to selected comprehensive landscaping project
Keywords: Eroze půdy; protierozní ochrana; pozemkové úpravy; Wischmeier a Smith; Soil erosion; Soil erosion control; Land consolidation; Wischmeier and Smith