Motivace a stimulace pracovního jednání v malé a velké firmě - Kolský, Milan (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této diplomové práce bylo analyzovat současný stav motivace a stimulace pracovního jednání ve vybraných podnicích. Jako subjekty byly vybrány dvě firmy zabývající se výrobou a prodejem polyesterových vláken a produktů z nich. Obě firmy mají tedy velmi podobnou náplň své činnosti. Hlavní rozdíl je ve velikosti obou firem, počtu pracovníků a také v organizační struktuře. V obou firmách byl proveden průzkum pomocí dotazníkového šetření mezi zaměstnanci. V první části diplomové práce jsou uvedeny teoretické poznatky z oblasti motivace a stimulace, které byly načerpány z odborné literatury. V další části jsou představeny obě firmy, ve kterých probíhal výzkum k této diplomové práci. V obou firmách bylo provedeno šetření formou anonymního dotazníku. Odpovědi byly zaznamenány do tabulek a grafů. Následně byly vyhodnoceny a byla k nim vytvořena diskuse. Každé firmě bylo poté navrženo doporučení ke zlepšení motivace a stimulace svých pracovníků. Protože pouze dobře motivovaní a stimulovaní pracovníci mohou podávat maximální pracovní výkony a přinášet úspěchy svému podniku.
Motivation and stimulation of working behaviour in a small and big company
Keywords: Motivace; stimulace; pracovní jednání; dotazník; průzkum; řízení lidských zdrojů.; Motivation; stimulation; working behaviour; questionaire; survey; human resources management.