Metoda čísel odtokových křivek (CN křivky) a její použití v modelech a programech využitelných v rámci projektování KPÚ - Zelníčková, Hana (Jihočeská univerzita, 2014)
Celá práce je psána formou literární rešerše s hlavním zaměřením na metodu odtokových křivek CN vyvinutou americkou Službou na ochranu půdy (SCS Soil Conservation Service) a její využití v modelech a programech vhodných při projektování KPÚ. Metoda CN je modelem infiltrační ztráty a byla původně vytvořena jako celkový model (tedy prostorový i časový) pro převod výšky přívalové srážky na objem přímého odtoku. Je vhodná pro prognózování přímého odtoku způsobeného přívalovým deštěm z povodí o ploše od 5 do 10 km2. Umožňuje výpočet objemu přímého odtoku pro zadanou výšku deště, doby dobíhání, doby koncentrace a také kulminačního průtoku. V projekční praxi může být využita například v navrhování a posuzování technických protierozních opatření. Modelů a programů založených na metodě odtokových křivek - CN je široká škála, proto byly do této práce zahrnuty jen některé z nich. Jedná se o modely WBCM a KINFIL a programy DesQ-MaxQ, HydroCAD a HEC-HMS.
Curve Numbers in Models and Programs Using to Project Landscaping
Keywords: srážko-odtokový proces; CN křivky; hydrologické modely; run-off; curve number procedure; hydrological models